Skulle du döda ditt barn om det var tyst?

Om ditt nyfödda barn inte var som alla andra barn skulle du då strunta i barnet och dumpa den? Om barnet var helt tyst när den föddes, skulle du då döda barnet?

Ovanstående agerande är hemska beteenden för de flesta och lyckligtvis så beter vi oss mer civiliserat än så. I djurriket är det inte lika självklart och kalkoner överger sina ungar eller dödar dem om de inte är som alla andra kalkoner. Vad har jag med en kalkon att göra kanske du undrar över och det kommer vi till strax.

Kalkoner är inte de vackraste fåglarna och de ser faktiskt lite läskiga ut men de är goda att äta och speciellt amerikanare gillar dem. Kalkoner är även väldigt kärleksfulla mödrar och de hjälper och skyddar sina barn under hela uppväxten. Men kalkonungen får inte vara stum för då får den ingen hjälp alls eller så dödas den av modern. Om ungen låter ”cheep cheep” så är allt frid och fröjd, om inte så är det bye bye. Hur kalkonen ser ut eller luktar spelar faktiskt mindre roll utan det avgörande är ljudet. I en undersökning så accepterade och vårdade en kalkon en mekanisk iller, som är deras dödfiende, som lät som en bebis kalkon men så fort de stängde av ljudet så attackerade kalkonen illern.

Hur påverkar detta mig?

Vi människor fungerar på liknande sätt, inte så att vi dödar våra barn för att de är annorlunda utan för att vi ”triggas” av vissa saker att agera på ett visst sätt. Skillnaden är att vi lär oss dessa beteenden och är inte medfött som hos kalkonerna.

  • Exempel på triggar:
  • Dyrt = Bra/Bra smak
  • Exklusivt = Bra
  • Lågpris = Dåligt
  • Kupong = Speciellt erbjudande
  • Expert utlåtanden = Sanning (fungerar även med kändisar)

Några exempel från verkliga livet:

Chivas Regal Whiskey är ett klassiskt exempel där ledningen beslutade att höja priset på Whiskeyn en bra bit över konkurrenternas priser och försäljningen gick i taket.

Nästan allt som säljs på TV-Shop eller liknande använder ”experter” för att sälja deras produkter. Förre detta idrottsmän/kvinnor visar hur bra en produkt är för att träna kroppen och att du får en snygg kropp genom att bara använda den. Skulle träningsredskapet se lika attraktivt ut om det var helt vanliga otränade personer som presenterade produkten?

Med kändisar så kan du sälja i stort sätt vad som helst för de representerar exklusivitet för de lever exklusiva och dyra liv. Så då måste det vara extra bra vad det nu än är kändisen säljer. Katty Perry säljer nån ansiktskräm, Eva Longoria säljer L’Oreal mascara, Ryan Reynolds är Boss nya ansikte. 50 cent twittrade upp aktierna i ett bolag han själv är delägare i med 70 miljoner kronor.

Vi kanske inte har lika automatiska beteenden som kalkoner men vi påverkas helt klart av dem.


Kommentarer
Postat av: the one and only

haha tur för daj då att du va så gabig när du föddes då. annars hade det varit soptunnan för din del.. :P hihi

2011-01-20 @ 21:44:57
URL: http://ellinicole.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0