Hur mycket kan ett lag ta i inträde?

I division 4 Västmanland så tog de flesta om inte alla lag 40kr i inträde och det är i dyraste laget. I mindre orter som inte har något lag i de övre divisionerna så kan det vara ok för det finns inga bättre alternativ för att se fotboll om de inte vill åka till en annan ort. I Västerås fanns det 2010 6 stycken lag i div 4 plus att det finns många andra lag och sporter att se på och då är 40kr på tok för högt. För att se VSK Fotboll som spelade i Div 1 norra kostade det 100kr och då fick du ofta se riktigt bra fotboll och några av Sveriges hetaste talanger, det är mer prisvärt.

 

Behövs inträde?

Nej, i mindre orter och i de lägre divisionerna så kan det vara mycket bättre att inte ta något inträde alls. Hur kan då klubben tjäna pengar? Hockeylaget HC Dalen i Norrahammar har (den 30 sep 2010) fått 240 företaget och privatpersoner att gå in med 1500kr var och tack vare det så kan alla gå och se deras hemma matcher gratis. De har ökat intäkterna med 125000kr på att inte ta något inträde! Läs mer på jnytt.se.

 

Enligt vff.se så hade Kungsör ett publiksnitt på 285 pers/match och om de tog 40kr i inträde så fick de in 125400kr förra säsongen och det är inte så dåligt i div 4. IFK Västerås å andra sidan hade ett publiksnitt på 45 personer och fick in 19800kr och det är kasst. Om IFK gjort som HC Dalen och bara fått 40 personer och företag att sponsra med 1500kr så hade de tjänat 3 gånger så mycket som med inträde. Jag kan garantera att fler än 45 personer hade gått och tittat på matcherna då.

 

Klubbar som tar inträde

En klubb som tar inträde ska kolla vad alla andra lag i samma division tar och sänka inträdet eller ge publiken något extra. Eftersom det aldrig går att veta hur många som kommer på matcherna så kan det vara riskabelt att sänka inträdet men om man når ut till tillräckligt många så är det värt det. En sak klubbarna kan göra är att faktiskt fråga vad publiken tycker det är värt att betala. Hur många klubbar har gjort det?

 

De största klubbarna erbjuder underhållning i halvtid och det kanske inte småklubbar alltid kan göra men de kan erbjuda något mer än själva matchen. Ett alternativ är att kaffe eller korv ingår i inträdet för då får publiken mer valuta för pengarna. Om korv ingår i biljetten så köper kanske de en dricka också som de kanske aldrig skulle köpt annars och vips så har klubben tjänat lite mer pengar. Alla kanske inte ens utnyttjar gratis kaffe eller korv och då sparar klubben pangar.

 

Betala det som är värt - Kombination av gratis och inträde

Varför inte låta publiken avgöra vad som är värt att betala efter matchen är spelad? Väldigt många program på Internet är helt gratis tack vare att vissa användare donerar pengar till den eller de som gjort programmet. Unni Drugge gjorde likadant när hon lade ut sin ljudbok på Pirate Bay och fick in 50000kr och det är tydligen mer än vad hon skulle ha fått genom ett förlag. Frisersalongen SomDuVill har gjort likadant och snittpriset blev ungefär detsamma och de som utnyttjade erbjudandet återkom. En restaurang i Belgien låter kunderna bestämma priset på maten och intäkterna har ökat med 17. Så varför skulle det inte fungera för ex en fotbollsklubb?

 

Vilka andra sätt kan en klubb öka intäkterna på utan att höja inträdet?

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0